Taules, paràmetres i gràfics estadístics ràpids amb GeoGebra per a l'aula d'ESO

A2/0SAL - Divendres, 19 d’octubre, 19:00-19:30

Nivell educatiu: Secundària

Aquesta comunicació presenta un applet de GeoGebra d’estadístiques d’una variable (Couchoud 2018), que permet de forma mot ràpida, pràcticament amb un “còpia ^C, enganxa ^V, entra ↲”, la creació de taules, el càlcul de paràmetres i el dibuix de gràfics d’estadístiques qualitatives, quantitatives discretes i quantitatives contínues. Aquest benefici temporal que permet l’applet, facilita la correcció d’activitats i l’estudi del comportament dels paràmetres estadístics.

Els càlculs estadístics són especialment costosos des del punt de vista temporal, tant per a l’alumnat com per al professorat en les sessions escolars. Les calculadores tradicionals estan preparades per a les estadístiques quantitatives discretes, però no per a les contínues i qualitatives.

Estudiar l’estadística seguint els models estadístics permet a l’alumnat distingir quines característiques són adequades a cada model. Es tracten tres models: estadístiques qualitatives, quantitatives discretes i quantitatives contínues.
El programa presenta un primer full amb la taula de dades i els paràmetres estadístics i una sèrie de gràfics estadístics bàsics que aprofiten la geometria dinàmica de GeoGebra per adaptar l’altura i l’ample dels gràfics. Destaca la utilització d’unitats en la presentació dels paràmetres i el càlcul gràfic de percentils en el gràfic de freqüències relatives acumulades en percentatge.

 

 

Juan Manuel Couchoud Pérez
IES Vall de la Safor (Villalonga) – Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Additional information