Jornades d'Educació Matemàtica

La Societat d'Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana "Al-Khwarizmi" organitza cada dos anys unes Jornades d'Educació Matemàtica amb l'ànim d'oferir als professors i investigadors valencians una eina de reflexió, informació, debat i recerca de solucions als reptes que planteja l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques. Les Jornades suposen un punt de trobada de professionals, tant de l'ensenyament universitari com del no universitari, on s'ofereixen els últims descobriments sobre didàctica de les matemàtiques, els nous materials didàctics i l'ús de les tecnologies de la informació y la comunicació (software de matemàtiques, Internet, calculadores científiques i gràfiques). En totes les edicions anteriors hem comptat amb la col·laboració d'institucions i empreses com les Universitats de València, Castelló i Alacant, les Diputacions i Ajuntaments de les localitats on se celebren, editorials i empreses que ens han donat el seu suport.

  AnagramesProg

#16jornadaconjunta

Actualment la didàctica de la matemàtica promou l’ensenyament globalitzador de diverses maneres i de fet és una de les línies d’impuls del C2EM. Ambients, treball per projectes o steam són paraules que sentim dia a dia. Des de l’avaluació fins als continguts que ens proposa el currículum, tot està impregnat d’aquestes idees. En aquesta jornada abordarem les següents qüestions:

  • Ensenyem matemàtiques per abordar la realitat?
  • Quin paper tenen les matemàtiques dins d’aquest tipus de propostes?
  • Com es construeix el coneixement matemàtic amb aquestes tasques?
  • Què aprenen els estudiants que fan aquest tipus de tasques?
  • Com gestionar aquestes activitats a l’aula?

Dissabte 28 de setembre de 2019

Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47 Barcelona)

Comité Organitzador: Josep Lluís Pol i Llompart (Xeix), Vicent Perales i Mateu (Al-Khwarizmi), Abraham de la Fuente i Pérez (SCM), M. Glòria Solà i Solé, Manel Sol i Puig (FEEMCAT).

 

Programa

8:45-9:00 Recepció

9:00-9:15 Presentació de la Jornada (Sala Prat de la Riba)

9:15-10:30 Conferència Les matemàtiques integren , a càrrec de Santi Vilches (Catedràtic de matemàtiques de l’INS Vilamajor) i Maite Gorriz (Inspectora d’Educació a la Catalunya Central, de l’àrea específica de matemàtiques)

10:30-11:45 Presentació de taules i experiències mentre esmorzem

11:45-13:00 Taula rodona: eSTEM fent matemàtiques i més.

Moderadora: Laura Morera (Explorium, UAB)

Participants: Sergi del Moral (INS Les Vinyes), Jordi Doménech (INS Marta Estrada), Maite Navarro (CEFIRE CTEM)

13:00-13:15 Presentació C2em 2020

13:15-13:45 Lliurament Premi Maria Antònia Canals

13:45 Dinar

16:00-17:00 Tallers

 

Taller de flotabilitat. Laura Morera i Bernat Rios (Explorium). Veurem la visió matemàtica d’un taller STEM. A través d’una activitat stem molt centrada en les ciències experimentals trobarem les matemàtiques amagades en tots els seus processos.

Festival de màgia matemàtica (i una mica de química) Anna Saperas Morón (INS Marta Estrada, Granollers) i Jesús Gasco Díaz (INS Domus d’Olivet, Canovelles)

La creativitat en els processos matemàtics dels infants a l’educació infantil Toni Monclús (escola Marta Mata, Vilanova del Camí).

Quan les i els mestres oferim als infants d’infantil espai i temps per tal que cadascun aporti dels seus sabers i de les seves experiències ens els processos d’indagació on les matemàtiques hi juguen un paper important, la creativitat apareix inherent a la comunicació de pensaments i d’estratègies. Parlarem de creativitat, sabers personals i del binomi Acció-Raó fonamental en tots els processos de construcció de coneixement.

17:00-18:00 Tallers

El projecte catapulta. Salvador Chiva i Sergi del Moral (INS Les Vinyes). L’aprenentatge basat en projectes facilita la creació de situacions reals i complexes on és necessari posar en joc competències de diferents àmbits, alhora que també contribueix a proposar una relació més amable i natural amb el coneixement i l’aprenentatge (a qui aprèn i a qui ensenya!). En aquest taller proposem debatre aquestes idees mitjançant l’anàlisi d’un projecte de l’àmbit cientificotecnològic i matemàtic. En concret, el repte que vertebra el projecte és construir una catapulta i ser capaços de descriure, controlar i predir el seu comportament. Per aconseguir-ho cal combinar una construcció robusta i un acurat anàlisi matemàtic.

Com ens connectem? Caterina Canyelles (INS Marta Espinalt) i Enric Castellà (Cesire-Creamat). En aquest projecte ens plantegem prendre consciència de quina és la forma com ens connectem amb els nostres mòbils a la xarxa. Per això estudiarem la cobertura de les antenes que tenim al barri. Ens caldrà estudiar a on són, quines regions cobreixen, estudiar distàncies mínimes, diagrames de Voronoi, fes estudi de camp. I finalment, descontextualitzarem per estudiar regions d’abast de diferents àmbits.

Un Open Day sobre l’aigua Marta Aragüés, Anna Rodríguez, Tània Costa, Xavier Fernàndez (Grup Perímetre)

Hi ha mil camins per comprendre el món que ens envolta, un d’ells és l’aigua.

No es tracta què els alumnes siguin molt experts acumulant dades sobre l’aigua sinó de buscar propostes que els permeti crear coneixement per analitzar la realitat que ens envolta i poder-ho aplicar en altres contextos. Per realitzar-ho les matemàtiques són imprescindibles. És una manera d’acompanyar als alumnes per donar-los oportunitats per transferir els seus coneixements .

La sessió del matí es desenvoluparà a la sala Prat de la Riba, a la que s’hi podrà accedir per ordre d’arribada. Si el nombre d’inscrits sobrepassa l’aforament de la sala Prat de la Riba, s’habilitarà un segon espai des del que es podrà seguir els actes per streaming.

El hashtag del twitter és #16jornadaconjunta

Inscripcions: Els i les docents del departament d’Educació i usuaris d’XTEC s’han d’inscriure al portal XTEC (codi de l’activitat 9001000532 ) Amb l’assistència als actes del matí i la tarda obtindran un certificat de participació. La inscripció estarà oberta del 12 al 26 de setembre. Les persones que no són usuàries d’XTEC han de formular la inscripció mitjançant aquest formulari.

 

19jaem

Les Jornades sobre l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques (JAEM) , convocades cada dos anys per la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM) , celebraren la seua dinovena edició a A Coruña entre el 3 i el 6 de juliol de 2019.

La Asociacion Galega de Profesores de Educación Matemática (AGAPEMA) és la societat organitzadora en esta ocasió.

https://www.19jaem.org/es/

19jaemtuit

"Ha estat un part llarg però, per fi, tenim nova web i obert el termini d'inscripcions de les #19jaem19. Us esperem al juliol a A Coruña."

Obert el termini d'inscripció en les 19JAEM.

https://www.19jaem.org/es/

 

 Conferència a càrrec de Ferran Ruiz Tarragó (President del Consell Escolar de Catalunya 2011-2016), inclosa dins la 14a Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques: Xarxes per comunicar, compartir i cooperar en l’educació matemàtica.

Xarxa2 300x222conferencia 14jornada

https://youtu.be/ZQ5BPIO9GyI

La Jornada se centra en les xarxes de mestres i professors, una eina al servei de l’educació de les matemàtiques que, segons els organitzadors, cal difondre perquè permeten compartir i construir coneixement de manera col·lectiva i, per això, canvien i amplien la manera d’aprendre, marquen tendències que la mateixa comunitat autoregula, i admeten diferents graus d’implicació dels usuaris.

L'acte va tenir lloc el 30 de setembre de 2017 a la Sala Prat de la Riba de l'IEC

 

Xarxes per comunicar, compartir i cooperar en l’educació matemàtica

Xarxa2 300x222Dissabte, 30 de setembre de 2017

Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona)

Organitzen: Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), Federació d’Entitats d’Ensenyants de Matemàtiques de Catalunya (FEEMCAT), Societat Balear de Matemàtiques Xeix (SBM Xeix), Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Kwarizmi (SEMCV)

La inscripció estarà oberta del 10 al 27 de setembre.

Programa XIV Jornada 2017

Web de la jornada:
 http://feemcat.org/14-jornada-densenyament-de-les-matematiques/

 

El pròxim mes de maig se celebraran a València les V Jornades de Modelització Matemàtica. Enguany les Jornades de Modelització tindran dos parts diferenciades.

jornadas modelizacion

  • La primera part, que se celebrarà des del dijous 12 al matí fins al divendres 13 al migdia, estarà enfocada a l'ús de la modelització matemàtica en l'Educació Superior.
  • La segona part, que començarà el divendres a la vesprada i finalitzarà el dissabte s'integrarà amb l'I Congrés CTEM de la Comunitat Valenciana i estarà enfocada a discutir sobre l'ús de la modelització en Educació Primària i Secundària.

Podeu consultar tota la informació relativa a les V Jornades de Modelització en la web http://jornadasmoma5.blogs.upv.es

I tota la informació de l'I Congrés CTEM de la Comunitat Valenciana en la web http://mestreacasa.gva.es/web/congresctem/inici

Primer anunci del Congrés Català d'Educació Matemàtica, C2EM.

Construir matemàtiques, compartir per aprendre

logo web c2em

El C2EM es celebrarà del dilluns 11 de juliol al dimecres 13 de juliol de 2016 a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. Està previst que la majoria dels actes es realitzin a la Facultat de Matemàtiques i al paranimf.

La inscripció a les jornades es podrà fer a través de la web http://c2em.feemcat.org a partir del mes de gener.

El proper 3 d'octubre tenim a Barcelona la XII Jornada Conjunta d'Ensenyament de les Matemàtiques, en la que la nostra Societat col·labora des de fará uns anys.

MATEMÀTIQUES. ARA HO VEIG!

cartell pet b2574

logofeemcat3

La FEEMCAT ens informa que ha posat en marxa l'organització del Congrés Català d'Educació Matemàtica, C2EM, que es celebrarà el mes de juliol de 2016.

Ens comunica, Victòria Oliu, Presidenta de la FEEMCAT,

Hem reunit un magnífic equip amb una gran il·lusió i moltes ganes de treballar per obrir nous camins de comunicació i intercanvi entre el professorat de matemàtiques de tots els nivells educatius. L'organització d'aquest congrés obeeix sobretot al desig que es va fer evident a la trobada d'entitats que va tenir lloc el dia 25 d'octubre del 2014, organitzada també per FEEMCAT.
Esperem que aquest esdeveniment representi una important oportunitat de reflexió i replantejament compartit per a tots els professionals de l'educació matemàtica del nostre país.

Carta de presentació.pdf 

Més informació: http://feemcat.org

SCMAmbText

La SCM ens informa de la 18a Trobada Matemàtica de la Societat Catalana de Matemàtiques

Matemàtiques: Sistemes de votació i processos electorals

que es celebrarà el dia 25 de juny de 4 a t de la vesprada a la sala Pere i Joan Coromines de la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, C/ Carme 47, Barcelona.

Un tema molt adient als temps que corren.

Més informació: http://blogs.iec.cat/scm/activitats/trobada-scm-2011/

cartell 5a

Els propers 14 i 15 de febrer de 2015, tindrà lloc a la Safor la V Trobada de Societats de Matemàtiques de parla catalana.

Aquestes trobades periòdiques cerquen reforçar els llaços entre societats germanes tant a nivell geogràfic com cultural.

Com ja sabeu, ja fa anys que  l'SEMCV Al-Khwarizmi participen en la jornada conjunta que es realitza cada any a finals de setembre en la seu de l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona. Així mateix, el premi en innovació didàctica matemàtica Maria Antònia Canals, de periodicitat bianual, és fruit d'aquestes trobades.

A la trobada hi participaran membres de les diferents juntes directives de la Societat Catalana de Matemàtiques, la Federació d'Entitats d'Educació Matemàtica de Catalunya, Societat Balear de Matemàtiques-XEIX i de la pròpia la Societat d'Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwarizmi.

Programa

logo 17JAEM

Les Jornades sobre l'Aprenentatge i l'Ensenyament de les Matemàtiques (JAEM) , convocades cada dos anys per la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM) , celebraren la seua dessetena edició a Cartagena entre el 5 i el 8 de juliol de 2015. La Societat d'Educació Matemàtica de la Regió de Múrcia (SEMRM) és la societat organitzadora en esta ocasió.

logo-semrm

Les 17 JAEM ja tenen pàgina web disponible en: http://17jaem.semrm.com

 

 

 

Subcategories

Additional information