portada calendari2019 

El calendari conté una selecció de les fotografies que han participat en el XV Concurs de fotografia matemàtica «Matemàtica a la vista» de la SEMCV “Al-Khwarizmi”, celebrat en el curs 2015-2016; la quinzena edició d’una activitat que iniciàrem el curs 1993-1994. El concurs s’organitza en dos apartats, un per a estudiants i un altre lliure. En ambdues modalitats es poden presentar fotografies individuals o sèries que mostren aspectes de les matemàtiques presents en l'entorn. Amb un títol que pose de manifest el caràcter matemàtic de cada fotografia o sèrie presentada. Les bases del concurs poden consultar-se en el web:  https://semcv.org/concursfoto

El més important que aporta la fotografia matemàtica és captar i mostrar les matemàtiques que estan a la vista. Fa possible una nova forma de mirar la realitat que ens envolta, enriquint-la a l'ampliar la quantitat de matisos, de detalls, en aquest cas matemàtics, que podem considerar. És com si disposàrem d'unes 'ulleres matemàtiques' que permeten apreciar, aïllar, destacar i gaudir en el que veiem d'algunes característiques matemàtiques d'ordre, proporció, harmonia i bellesa. Hi podem ‘veure' algunes idees matemàtiques abstractes conegudes. Per a fer palès això, una part important la proporciona la pròpia imatge seleccionada i una altra part l'aporta el títol, que ens descobreix i emfasitza l'aspecte matemàtic que hi ha ‘vist' l'autor de la mateixa. Així s'obté la perfecta fotografia matemàtica.

Per a molts hi ha un abans i un després de veure les fotos del calendari i descobrir què és la fotografia matemàtica. Ja no es pot mirar al voltant de la mateixa manera. A partir d’aquell moment veuran —o podran veure— matemàtiques pertot arreu. El fet de triar veure-les o no, dependrà de cada u, del moment, de molts factors, però segur que en algun instant s'escaparà alguna cosa així com “mira quina simetria més bonica”, “ací hi ha una foto matemàtica” o “mira, ací, en eixa intersecció, hi ha matemàtiques”... Està clar que s'aprén a veure les matemàtiques i que ja és per sempre.

A més a més, es poden apreciar amb facilitat, cada vegada de forma més precisa i més complexa, idees que s'estudien en classe de matemàtiques, sempre molt relacionades entre si, com ara simetria, paral·lelisme, perpendicularitat, angle, tangència, una àmplia varietat de figures planes i cossos espacials, proporcionalitat, continuïtat, discontinuïtat, nombres de qualsevol tipus i sèries numèriques (π, infinit...), gràfiques discretes i contínues (rectes, paràboles, espirals, catenàries...). Nombres, formes i relacions que estan en la base de les abstraccions que faciliten el seu estudi matemàtic per al seu millor coneixement i per a aconseguir aplicacions en tots els camps del saber. En aquest calendari n’hi ha una molt bona mostra. 

Descàrrega el calendari 2019 de fotografia de la SEMCV

Descàrrega el cartell central del calendari 2019 de fotografia de la SEMCV

Additional information